Behörigheter för inpassering

av | 2024-08-27

Många Göta-bröder undrar över över sina behörigheter i låssystemet på Valand.  Vad har jag egentligen access till och när? 

Vad är syftet med låssystemet?
Syftet med låssystemet är att minimera springet i huset utan att göra det onödigt svårt för dig att utföra sysslor som är legitima för din befattning eller din PB-grupp. Det är alltså en balansgång mellan behov och önskemål. Onödigt spring i huset stör restaurangens verksamhet (hissen) och andra PB-grupper som har aktivitet i huset. Det medför också ökade kostnader för städning och försvårar identifiering av vem som varit i lokalen när något har hänt. Därför är vi restriktiva.  

Vem får en nyckel?
De flesta grupper och befattningar i Göta PB är kopplade till en viss inpasseringsbehörighet, eller ”nyckel” som vi brukar kalla det. Den som innehar en befattning eller är medlem i en grupp får nyckeln som är kopplad till befattningen eller gruppen. Lämnar du en grupp eller frånträder en befattning så förlorar du dess nyckel. Om du inte har någon befattning och inte är medlem av någon PB-grupp så har du ingen nyckel men du kommer ändå in på gradkalas eftersom vi då låser upp vissa dörrar.

Vem bestämmer vilka egenskaper en viss nyckel ska ha?
Drätselnämndens Fastighetsvärd analyserar och beslutar vilka behörigheter respektive nyckel ska ha. Beslutet baseras på de faktiska behov som den grupp eller den befattning som nyckeln är avsedd för har, inte på personliga önskemål eller ”bra att ha”.

Kan jag tillfälligt öka mina behörigheter?
Javisst, om du har en legitim anledning så kan du få en tillfällig nyckel för lokaler som du i vanliga fall inte har access till. Det kan t ex handla om att du ska förbereda ett framförande vid ett nachspiel eller utföra något jobb i huset. Nycklar som du får på detta sätt är alltid tidsbegränsade och tas bort automatiskt, vanligtvis efter ett par dagar.  Kanslichefen och fastighetsgruppens nyckelansvarige kan hjälpa dig att få en tillfällig nyckel. Vissa lokaler, t ex teatergarderoben, kräver medgivande från den som ansvarar för lokalen.

Var finns nyckeln?
Du upplever att nyckeln finns på ditt medlemskort men egentligen ligger den i din användarprofil i låssystemet. Ditt medlemskort talar bara om för dörrlåset vilken användarprofil som är din och dörrlåset hämtar sedan din behörighet från den profilen. 

Hur använder jag kortet?
På innerdörrar behöver du bara blippa ditt kort mot dörrhandtaget. På ytterdörrar blippar du kortet mot knappsatsen och medan lampan sedan blinkar gult knappar du in din personliga kod. När det lyser grönt är dörren är upplåst. Om det istället lyser rött så se nästa punkt. Om inget börjar lysa när du blippar kortet kan låssystemet inte läsa det. Kanske har det slutat fungera? Se då nedan.

Vad gör jag om det lyser rött när jag blippar kortet?
Om det lyser rött när du blippar kortet på ett dörrlås så kan det bero på fem olika saker:  (1) Ditt kort är inte registrerat i låssystemet. (2) Du har inte den nyckel du tror att du har, t ex för att den inte lagts in din profil i låssystemet ännu. (3) Din nyckel ger inte tillträde till lokalen du försöker komma in i. (4) Din nyckel är inte aktiv just nu, t ex för att din grupp glömt boka lokalen du ska till. (5) Du har knappat fel pin-kod för många gånger så ditt kort har blockerats.
Vi kan hjälpa dig om du skickar ett mail till kansliet där du anger vilken dörr du blippade på och exakt vilken tid. Då kan vi i låssystemets logg se varför du inte kom in. Det underlättar felsökningen om du också berättar vilken aktivitet du hade tänkt delta i när du inte kom in.

Vad gör jag om jag tappat mitt kort eller det slutat fungera?
Kontakta kansliet om du tappat ditt medlemskort eller om det slutat fungera. Kansliet beställer då ett nytt medlemskort åt dig. De blockerar även ditt gamla kort så ingen obehörig kan använda det. Om det är angeläget kan du få ett tillfälligt inpasseringskort medan du väntar på ditt nya medlemskort.

Får jag låna ut mitt kort?
Nej. Våra försäkringar kräver att vi ska kunna identifiera vem som rör sig i våra lokaler. Om du lånar ut ditt kort riskerar du att vi blockerar det.

Vilka nyckeltyper finns?
De flesta PB-grupper har två nivåer av nycklar, förtroendemannanycklar och medlemsnycklar. Förtroendemannanycklar innehas av gruppledare, ceremoniella ämbeten samt av förvaltningsbefattningar. Övriga gruppmedlemmar har vanliga medlemsnycklar.

När är min nyckel aktiv?

  • Förtroendemannanycklar (B-nycklar) är aktiva alla dagar i veckan, 07:00-01:00 (utökat till 03:00 efter grad).
  • Luculli Gilles medlemsnycklar (L-nycklar) är aktiva de dagar gruppen bokat köket och Bellmanrummet. Då är nyckeln aktiv 09:00-17:00 för daggrupper och 09:00-24:00 för kvällsgrupper. Före 17:00 får dock kvällsgrupper bara smyga in och lämna av matvaror för kvällens övningar. Dagar när gillets styrande har bokat Stora Ordenssalen för årsmöte eller liknande kommer samtliga matgrupper in i huset.
  • Övriga gruppers medlemsnycklar (G-nycklar) är aktiva 10:00-24:00 de dagar gruppen har bokat en lokal i Valand-huset. I gradveckor är dessutom medlemsnycklar för kör, musik och teater och evenemangsassistenter aktiva alla vardagar 10:00-01:00 samt på graddagen 10:00-03:00 och dagen efter graddagen 10:00-24:00.

Vilka lokaler ger min nyckel mig access till?
Vilka lokaler din nyckel ger dig access till beror på vilken grupp du tillhör eller vilken befattning du innehar. Nycklarna är anpassade efter varje befattnings och grupps faktiska behov. Gruppledares förtroendemannanyckel får i vissa fall tillträde till fler zoner när gruppen bokar en lokal i huset.

Har jag tillgång till sjukvårdsutrustning?
Behöver du bara plåster eller enklare förbandsmateriel ska du använda sjukvårdslådan på väggen mellan Luculli-köket och baktrappan. Hjärtstartare, bår och sjukvårdsväska finns annars  i stolsrummet.  De som har en förtroendemannanyckel kommer alltid in i stolsrummet. Medlemmar i grupper kommer också in dit när gruppen bokat lokal i huset. Observera att sjukvårdsväskan innehåller medikamenter som du inte ska röra om du inte är sjukvårdsutbildad. 

När är dörrar upplåsta vid grad?
Vid grad låses dörrar upp automatiskt enligt ett speciellt schema. Ytterdörrar från Vasagatan till foajén är öppna när foajén är bemannad, d v s från två timmar före gradstart fram tills graden börjar. Innerdörrar runt Stora Ordenssalen samt gallergrindar och balkongdörr låses upp tre timmar före gradstart och låses igen vid midnatt. Utöver detta kan du öppna dörrar som vanligt genom att blippa ditt medlemskort. Förtroendemannanycklar samt medlemsnycklar för kör, musik och teater är aktiva fram till 03:00 efter graden. 

Varför är inte korten aktiva hela dygnet?
Det har att göra med vår hyresgästs, Restaurang Valands, säkerhetsrutiner.

Vad gör jag om ståldörren framför hissen på plan 1 är stängd?
Om du går in via Teatergatan en förmiddag kan det hända att Valands personal ännu inte hunnit öppna ståldörren framför hissen.  Om du har en förtroendemannanyckel (B-nyckel) kan du då gå in via Vasagatan istället. De flesta B-nycklar har dock inte behörighet för gallergrindarna så ta hissen från foajén upp till våra lokaler.

Har du svårt att gå i trappor?
Det finns en speciell nyckel för de som har svårt att gå i trappor. Den ger access till hissen via ytterdörren på Teatergatan och fungerar på graddagar samt när Broderiet har bokat Stora Ordenssalen, t ex för ärtsoppslunch. Om du har svårt att gå i trappor så prata med Broderiet så gör de dig till medlem i gruppen ”Hissnödiga”. Då får du den speciella H1-nyckeln på ditt medlemskort.

Kan min grupp boka vilken lokal som helst?

  • Du kan boka alla rum som din nyckel har ständig access till. Bokningen behöver då bara registreras i kansliets bokninglista. Exempelvis har Styrande, Ordförande, Ceremonimästare och Provideurer ständig access till samtliga bokningsbara rum.
  • Du kan även boka rum som din grupp inte har ständig access till, förutsatt att rummet har bokningsstyrd kortaktivering för din grupp i låssystemet. Du bokar då som vanligt i kansliets bokningslista och kanslichefen kopierar sedan med jämna mellanrum berörda bokningar till låssystemets interna bokningskalender.

Att göra ett rum bokningsbart för en grupp är ett ganska tidsödande arbete. Därför gör vi inte det förrän ett uppenbart behov finns och av den anledningen är inte alla rum bokningsbara för alla grupper. För STT, Bellmanrummet och Kansliet är det dessutom praxix att rummets förvaltare (Teatern, Kören respektive Drätselnämnden) ska godkänna att gruppen får boka rummet innan vi ändrar rummets behörighetskonfigurering i låssystemet.